Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Το παλιό χρέος πάει για επιμήκυνση

Προς επιμήκυνση...οδεύει το “παλιό” χρέος , τα ομόλογα δηλαδή τα οποία εκδόθηκαν πριν την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, ύψους 200 δις ευρώ περίπου με παράλληλα μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο μπορεί να διαψεύδουν σε κάθε ευκαιρία την ύπαρξη διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε και το ΔΝΤ προκειμένου να δοθεί στην Αθήνα το πράσινο φως για να προχωρήσει η επιμήκυνση μετά από συμφωνία με τους πιστωτές , όμως στο παρασκήνιο η συζήτηση έχει ανάψει.

Άλλωστε όπως προκύπτει από δημοσιεύματα τους διεθνούς Τύπου την λύση αυτή προκρίνουν τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών είναι θετικοί για την επιμήκυνση με το σκεπτικό πως θα προκύψει μετάθεση δανειακών υποχρεώσεων , θα ελαφρύνει κατά πολύ το δανειακό πρόγραμμα και θα καθησυχαστούν οι αγορές.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι η παράταση κατά 10 χρόνια της αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν έως το 2020 και έχουν στα χαρτοφυλάκια τους εγχώριες και διεθνείς τράπεζες , ασφαλιστικά ταμεία, θεσμικοί επενδυτές σε συνδυασμό με μείωση των επιτοκίων μεταξύ 3,0% και 3,5%. Η αξία των ομολόγων αυτών υπολογίζεται ότι φθάνει στα 200 δις ευρώ.

Βέβαια για να υλοποιηθεί η επιμήκυνση θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών οι οποίοι με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα θα αποπληρωθούν στην ονομαστική αξία των ομολόγων αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο.

Επί της ουσίας τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα εντός της τρέχουσας δεκαετίας για την κάλυψη ομολόγων θα μετατεθούν για πληρωμή μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ειδικότερα σε περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο, για ομόλογα που λήγουν για παράδειγμα το 2016 το ελληνικό Δημόσιο θα εκδώσει καινούργια με λήξη το 2026 και θα τα ανταλλάξει .

Εξασφαλίζοντας δε και τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων Εταίρων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπάρχει και το ενδεχόμενο πίεσης των πιστωτών που δεν συναινούν στην επιμήκυνση καθώς η ΕΚΤ μπορεί να αποδέχεται ως εγγυήσεις δανεισμού μόνο το νέα ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα με την μεγαλύτερη διάρκεια και να μην κάνει αποδεκτά τα παλιά.

Το βέβαιο είναι όπως σημειώνει υψηλόβαθμος παράγοντας που ασχολείται με το χρέος ότι αφού δέχθηκαν την επιμήκυνση τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης είναι εξαιρετικά δύσκολο να πουν “όχι” οι ιδιώτες πιστωτές.

Επιπρόσθετα οι κάτοχοι ομολόγων (ασφαλιστικά ταμεία , τράπεζες) δεν θα έχουν σημαντικές απώλειες στα χαρτοφυλάκια τους, θα υποστούν δηλαδή ζημία κατά πολύ μικρότερη από ένα ενδεχόμενο “κούρεμα” κατά 30% ή και 50%.

Εξάλλου η επιμήκυνση δεν απειλεί τις καταθέσεις αφού οι τράπεζες δεν θα χάσουν ίδια κεφάλαια.
Από τη άλλη ζητούμενο είναι η αντίδραση των αγορών. Αν θα πειστούν ότι η επιμήκυνση και του “παλιού” χρέους θα δώσει ανάσα στην κυβέρνηση ως προς την διαχείριση του συνολικού χρέους. Γιατί η επιμήκυνση που δόθηκε από την Ευρωζώνη για τα δάνεια του μηχανισμού δεν έπεισε τις αγορές με αποτέλεσμα τα spreads του δεκαετούς να παραμένουν στην περιοχή των 1000 μονάδων.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι στο οικονομικό επιτελείο αφενός απορρίπτουν το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης (“κούρεμα” ομολόγων) και αφετέρου διαπιστώνουν πως χωρίς γενικευμένη επιμήκυνση είναι εξαιρετικά δύσκολο ή και αδύνατον να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές το 2012.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: