Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Οι παραγωγικοί φορείς ζητούν άρση της έκτακτης εισφοράς καθώς και μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα

Οι παραγωγικοί φορείς ζητούν άρση της έκτακτης εισφοράς καθώς και μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα 

THN αναστολή του μέτρου έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, ζήτησε χθες η Ελληνική Eνωση Τραπεζών διά μέσου του προέδρου της Β. Ράπανου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ράπανος, παρουσιάζοντας την παρέμβαση της ΕΕΤ επί της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου πρόταση άρσης του μέτρου της έκτακτης εισφοράς νωρίτερα απ'Α ό,τι προβλέπεται.

Στο τραπεζικό σύστημα εκτιμούν ότι οι κερδοφόρες επιχειρήσεις πρέπει να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια ανάτασης της οικονομίας, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να διατηρηθεί επί μακρόν. Και αυτό γιατί, όπως τονίζουν τραπεζικοί παράγοντες, η παράταση του μέτρου θα ευνοήσει σειρά στρεβλώσεων και προσπαθειών φοροδιαφυγής, καθώς αρκετές επιχειρήσεις θα επινοήσουν τρόπους απόκρυψης των κερδών τους.

Την ίδια στιγμή θεωρούν μη ορθολογικό να καταβάλουν εισφορά για κέρδη που είχαν δύο χρόνια πριν.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) επισημαίνει ότι η επιβολή αυστηρών ποινών για την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν βοηθά την επιχειρηματική δραστηριότητα και σταματά την αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων. Τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα με σημείο έναρξης τις οφειλές του Δημοσίου και τις επιστροφές του ΦΠΑ. Οι επιχειρήσεις, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόσθετα βάρη, που αυξάνουν υπέρμετρα το κόστος δανεισμού.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης χαρακτηρίζει λανθασμένη τη σύνδεση της συστηματικής φοροδιαφυγής, με τη μη έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ. Οι απειλές φυλάκισης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ξεπερνούν κάθε όριο υπερβολής, αξιοπρέπειας αλλά και ανθρωπιάς. Η φοροδιαφυγή δεν είναι «σπορ» αλλά ευρύτατο λαϊκό φαινόμενο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με δρακόντειες εξοντωτικές ποινές, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Τέλος, τονίζει ότι η επιβολή του ΦΠΑ με «αντικειμενικά κριτήρια» που θα προσδιορίζονται από στατιστικά στοιχεία άλλων ομοειδών εταιριών είναι μια ιδιότυπη, καινοτόμος «φαεινή» φορολογική ιδέα αδύναμων ελεγκτικών μηχανισμών. Η ΕΣΕΕ δεν θα συμφωνήσει ποτέ με την «οικονομία της αρπαγής».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) Δημήτρης Μαθιός τονίζει την ανάγκη για ενίσχυση της ανάπτυξης. Η φοροεισπρακτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν βοηθά τις επιχειρήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν χαμηλά επίπεδα ρευστότητας και τζίρου, ενώ και αυτές που παρουσιάζουν κέρδη υποχρεώνονται σε περαιτέρω μείωση ρευστότητας με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, υποστηρίζει ο κ. Μαθιός.

Την ίδια στιγμή ο ΣΜΕΧΑ, στην παρέμβασή του, ζήτησε την κατάργηση του φόρου υπεραξίας και προσθέτει ότι ο ίδιος, το υπουργείο και οι άλλοι φορείς της αγοράς μπορούν να βρουν, σε συνεργασία, την καλύτερη πρόταση ανάλογα με τα ισχύοντα στο εξωτερικό, όπως π.χ. στην Ολλανδία.

Αν τεθεί φόρος υπεραξίας, τονίζει ο ΣΜΕΧΑ, θα αποτρέψει τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να πραγματοποιούν συναλλαγές και θα υπάρξουν στρεβλώσεις στις τιμές, ενώ προσθέτει ότι θα ζημιώσει πολλαπλάσια το Xρηματιστήριο και την εθνική οικονομία. Επιπλέον, ο φόρος υπεραξίας δεν θα καταβάλλεται από τους επενδυτές που προέρχονται από χώρες όπου η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης.

Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: