Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

«Στον αέρα» το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

«Στον αέρα» το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Παράταση στην αγωνία 36.500 δημοσίων υπαλλήλων για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την καταβολή του εφάπαξ τους από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει συνολικά οι ασφαλιστικοί φορείς του Δημοσίου έδωσε χθες η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Φίλιππος Σαχινίδης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης απέφυγαν να δεσμευτούν ως προς τον τρόπο επίλυσης του οξύτατου προβλήματος.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί υποσχέθηκαν ότι θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους εντός των επόμενων δέκα ημερών. Για τις μεσοπρόθεσμες λύσεις παρέπεμψαν σε αναλογιστικές μελέτες, «φωτογραφίζοντας» ακόμη και μείωση του εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, το έλλειμμα των ταμείων παροχών υγείας, πρόνοιας και εφάπαξ ξεπερνά κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ, ενώ η δυνατότητα βιωσιμότητάς τους εξαντλείται εντός των επόμενων έξι ετών.

Εξάλλου, αυτή τη στιγμή καταβάλλεται το εφάπαξ σε όσους έκαναν αίτηση πριν από δύο χρόνια και τουλάχιστον 500 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πεθάνει πριν προλάβουν να πάρουν το βοήθημα.

Σε κάθε περίπτωση, η ΑΔΕΔΥ απορρίπτει τις εισηγήσεις για μείωση του εφάπαξ ή επιβολή εισφοράς στους εν ενεργεία υπαλλήλους και διεκδικεί την «κάλυψη» των ελλειμμάτων τόσο στο ΤΠΔΥ όσο και στα άλλα ταμεία (ΤΕΑΔΥ, Μετοχικό) με την υποχρεωτική ασφάλιση των απασχολούμενων στο Δημόσιο με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, τη θεσμοθέτηση εισφοράς - πόρου 2% σε κάθε λογαριασμό του Δημοσίου υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων (π.χ. στους ειδικούς λογαριασμούς υπουργείων, νομικών προσώπων) κ.ά.

Πηγή: www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: