Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Τι κρύβει το νέο Ε1

Τι κρύβει το νέο Ε1
ΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20 αλλαγές αποστέλλεται το επόμενο διάστημα το νέο φορολογικό έντυπο που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομικών, προσαρμόζοντας τους κωδικούς του με βάση τον νέο φορολογικό νόμο και το μνημόνιο.

Το Ε1 που θα υποβάλλουμε το 2011, εμπεριέχει τα νέα τεκμήρια, το «ψαλίδισμα» στις εκπτώσεις φόρου αλλά και το ενισχυμένο «πόθεν έσχες». Πρώτη φορά φακελώνονται τα επιδόματα ανεργίας αλλά και τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια. Οι δε συνταξιούχοι καλούνται να δηλώσουν την ηλικία τους για να απαλλαγούν -εν μέρει- από τα τεκμήρια.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: Ιδιαίτερη προσοχή στον νέο πίνακα 2 πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους. Πρέπει να απαντήσουν «ναι» στην ερώτηση 9 που προστέθηκε: «Είστε συνταξιούχος και γεννηθήκατε μέχρι 31/12/1945;». Το «ναι» ισοδυναμεί με μείωση των νέων τεκμηρίων κατά 30%. Η παράλειψη μπορεί να οδηγήσει σε επιβαρύνσεις.
Στον πίνακα 2 προστέθηκε επίσης η ερώτηση «είστε νέος επιτηδευματίας ή νέος ελεύθερος επαγγελματίας με πρώτη έναρξη εργασιών το 2010 και γεννηθήκατε από 1/1/1975 και μετά;». Νέοι κάτω των 35 ετών που έκαναν πρώτη φορά έναρξη επιτηδεύματος το 2010 έχουν κάθε λόγο να απαντήσουν «ναι» στη συγκεκριμένη ερώτηση. Αυτό διότι θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης, καθώς το αφορολόγητό τους αντί για 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στις 30.000 ευρώ για μια τριετία. Μια ακόμη ερώτηση που προστέθηκε αναφέρει «είστε δημόσιος υπάλληλος που υπηρετεί στο εξωτερικό; (κωδικός 023)». Αυτό έγινε διότι η συγκεκριμένη κατηγορία δημόσιων υπαλλήλων δεν χρειάζεται να προσκομίσει αποδείξεις για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
Φορολογούμενοι που έχουν υποπέσει σε συγκεκριμένες παραβάσεις (για τις οποίες έχουν συλληφθεί) χάνουν το αφορολόγητο όριο της κλίμακας. Με αυτή την ποινή συνδέεται και η νέα ερώτηση που προστέθηκε: «Εχετε υποπέσει σε παραβάσεις των περιπτώσεων α' & η' παρ. 8 & περ. α' και β' παρ. 10 αρθρ 5 ν. 2523/1997;»

ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΑ: Ο πίνακας στον οποίο αναγράφεται το εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις εμπλουτίζεται προκειμένου να φιλοξενήσει και τα νέου τύπου εισοδήματα. Ετσι, σε ξεχωριστούς κωδικούς θα δηλώνονται πλέον τα εισοδήματα από τον αγροτοτουρισμό (κωδικοί 481-482) αλλά και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (κωδικοί 479-480).

ΠΙΝΑΚΑΣ 5: Διά γυμνού οφθαλμού, οι αλλαγές είναι οι εξής:
*Δεν ζητούνται πλέον οι φορολογήσιμοι ίπποι των Ι.Χ. αλλά τα κυβικά εκατοστά (πίνακας 5γ).
*Δεν απαιτείται πλέον η ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, καθώς η ηλικία του ακινήτου δεν παίζει πλέον κανέναν ρόλο στον υπολογισμό του τεκμηρίου των ακινήτων.
*Για πρώτη φορά οι γονείς θα κληθούν να καταγράψουν τα δίδακτρα που κατέβαλαν στα ιδιωτικά σχολεία (κωδικός 769). Ο κωδικός θα συμπληρωθεί απ' όσους πληρώνουν δίδακτρα για βασική και μέση εκπαίδευση, ενώ εξαιρούνται τα δίδακτρα σε εσπερινά και νυχτερινά λύκεια, καθώς και σε ειδικά σχολεία
*Στον κωδικό 770 θα δηλωθεί το τεκμήριο για τους οικιακούς βοηθούς, τους οδηγούς αυτοκινήτων, τους δασκάλους κ.λπ. Εξαιρούνται οι δαπάνες για όσους απασχολούν έναν οικιακό βοηθό.
*Στους κωδικούς 723 και 724 αποτυπώνονται οι μόνες ευνοϊκές αλλαγές για τους φορολογούμενους στο κομμάτι των τεκμηρίων. Πλέον, θα συνυπολογίζονται οι δαπάνες για αγορά κινητών αξιών άνω των 10.000 ευρώ και όχι άνω των 5.000 ευρώ, όπως γινόταν μέχρι και πέρυσι.
*Προσοχή χρειάζεται και ο κωδικός 727, ο οποίος φαίνεται ίδιος με πέρυσι αλλά δεν είναι. Το 2011, στον συγκεκριμένο κωδικό θα κληθούμε να αναγράψουμε το σύνολο των ποσών που καταβάλλαμε για αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών, ανεξάρτητα αν αυτά αφορούν αγορά κύριας κατοικίας ή όχι.

ΠΙΝΑΚΑΣ 6: Πρώτη φορά οι άνεργοι καλούνται να δηλώσουν τα επιδόματα ανεργίας που εισέπραξαν τη διάρκεια του 2010 στους κωδικούς 661 (για το σύζυγο) και 662 (για τη σύζυγο). Μέχρι και πέρυσι, τα επιδόματα ανεργίας δηλώνονταν στους κωδικούς 659 και 660 ως εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο. Το «φακέλωμα» των επιδομάτων ανεργίας γίνεται εκ του πονηρού. Βάσει μνημονίου, πρέπει να υιοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια και για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.
Για πρώτη φορά
Στον πίνακα 6 θα καταγραφούν πρώτη φορά και τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια (783 και 784). Οσοι έκαναν χρήση των κινήτρων για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, μπορούν να τα εμφανίσουν και στη φορολογική τους δήλωση, με στόχο την κάλυψη τεκμηρίων και του «πόθεν έσχες».

ΠΙΝΑΚΑΣ 7: Ο πίνακας 7 βοηθάει τους φορολογούμενους να μειώσουν τη φορολογική επιβάρυνση καθώς αποτυπώνει όλες τις εκπτώσεις φόρου. Το 2011 θα τους βοηθήσει λιγότερο:
*Καταργήθηκαν οι κωδικοί 027 και 028, όπου δηλώνονταν τα δάνεια που εκταμιεύτηκαν μετά την 1/1/2009. Γι' αυτά τα δάνεια, η έκπτωση φόρου ψαλιδίζεται κατά 50%, καθώς θα αναγνωρίζεται το 20% των τόκων και όχι το 40%.
*Απαλείφθηκαν οι κωδικοί που αφορούσαν εργαζόμενους που είχαν μετατεθεί στην επαρχία και πλήρωναν ενοίκιο. Η συγκεκριμένη έκπτωση φόρου καταργήθηκε.
*Στον κωδικό 049 δεν θα αναγράφονται πλέον οι δαπάνες σε κομμωτήρια, spa, εστιατόρια και ταβέρνες που μέχρι και πέρυσι εξασφάλιζαν σημαντική έκπτωση φόρου. Θα δηλωθούν όλες μας οι αγορές (σε supermarket, εμπορικά καταστήματα κ.λπ.) με στόχο την εξασφάλιση του αφορολογήτου. Πέρα από τις εμφανείς, ο συγκεκριμένος πίνακας «κρύβει» και άλλες επώδυνες αλλαγές. Ψαλιδισμένες θα είναι οι εκπτώσεις φόρου για τις δωρεές (κωδικοί 059-060), αλλά και για τις δαπάνες σε δικηγόρους (κωδικοί 041-042).

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: