Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Τα σχέδια και οι αλλαγές που επεξεργάζεται το Υπ. Οικονομικών για την φορολογία και το ΦΠΑ.

Τα σχέδια και οι αλλαγές που επεξεργάζεται το Υπ. Οικονομικών για την φορολογία και το ΦΠΑ.

Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων να διατηρηθεί στο 13% ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από τον οποίο προέρχεται το 70% των εσόδων περιορίζει τις απώλειες εσόδων που θα πρέπει να αναπληρωθούν σε περίπου 500 εκατ. ευρώ


Περιορισμένες αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ εξετάζει τώρα το οικονομικό επιτελείο υπό το βάρος της μαύρης τρύπας των εσόδων και οι αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους.

Το σχέδιο για την εφαρμογή της δραστικής μείωσης των συντελεστών φαίνεται να απορρίπτεται όπως επίσης και η εναλλακτική πρόταση για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18%.

Στο υπουργείο Οικονομικών αφού μέτρησαν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που είχε μια ενδεχόμενη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες διαπίστωσαν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγούσε σε απώλεια εσόδων της τάξεως των 1,8 δις ευρώ, ποσό που δεν μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός ενώ κρίθηκε ότι είναι δύσκολο να βρεθούν και μέτρα τόσο μεγάλου ισοδύναμου αποτελέσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για τους συντελεστές ΦΠΑ που θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2012 προβλέπει:

Μείωση μόνο του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 20% που θα φέρει μειώσεις τιμών σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών όπως εστίαση, καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ακίνητα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.α..

Διατήρηση στο 13% του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ή στην καλύτερη περίπτωση να μειωθεί κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Στο ΦΠΑ 13% υπάγονται τα τρόφιμα, τα τιμολόγια (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο), τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστής 6,5% που εφαρμόζεται στη διαμονή στα ξενοδοχεία και καταλύματα, τα φάρμακα, τις εφημερίδες, τα θέατρα και τα βιβλία.

Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά. Σήμερα, για τα νησιά του Αιγαίου – πλην Κρήτης – οι συντελεστές μειώνονται κατά 30%, δηλαδή ο κανονικός γίνεται 16% (από 23%), ο μειωμένος 9% (από 13%) και ο υπερµειωµένος 5% (από 6,5%). Από το μειωμένο κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά εξαιρούνται σήμερα τα τσιγάρα και τα αυτοκίνητα ενώ ο μειωμένος φόρος αγγίζει όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.
Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων να διατηρηθεί στο 13% ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από τον οποίο προέρχεται το 70% των εσόδων περιορίζει τις απώλειες εσόδων που θα πρέπει να αναπληρωθούν σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Το εναλλακτικό σχέδιο για εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% απορρίφθηκε καθώς θα σήμαινε σαρωτικές ανατιμήσεις στα τρόφιμα τινάζοντας στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ αναμένεται να συνοδευτούν με την online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την απόδοση του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου συνεχίζει να βλέπει τους φορείς στα πλαίσια του διαλόγου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με όλες τις προτάσεις να εξετάζονται. Συγκεκριμένα στο υπουργείο συζητούν:


Μείωση ή και κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στις νεόδμητες κατοικίες. Για τις λοιπές νεόδμητες οικοδομές εξετάζεται πρόταση να υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ καθώς και να αντικατασταθεί ο ΦΠΑ στις περιπτώσεις αντιπαροχής από τέλος χαρτοσήμου.

Επαναφορά του χαρτοσήμου στα μισθώματα κατοικιών το οποίο είχε καταργηθεί από το 2008. Το μέτρο αυτό εξετάζεται να συνοδευτεί με την επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% στα εισοδήματα από ακίνητα τα οποία σε ετήσια βάση δεν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.
Μείωση των συντελεστών φόρων μεταβίβασης ακινήτων (8% για αξία ως 20.000 ευρώ και 10% για το μέρος της αξίας άνω των 20.000 ευρώ) και την εφαρμογή κλίμακας.

Παρακράτηση φόρου με συντελεστή 2% στα τιμολόγια πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών για τα οποία δεν προβλέπεται παρακράτηση από τις διατάξεις που ισχύουν σήμερα.

Νέο δεύτερο «ψαλίδισμα» των φορολογικών εκπτώσεων για μεσαία εισοδήματα και πλήρη κατάργηση τους για τα υψηλά, μέτρο που θα συνδυασθεί με αλλαγές στους συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζονται οι εκπτώσεις δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, οι τόκοι, στεγαστικών δανείων, τα ασφάλιστρα, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι φοροαπαλλαγές για τις γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων, οι εκπτώσεις δαπανών για επιχειρήσεις καθώς και στο ΦΠΑ. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι το ψαλίδισμα θα αρχίσει από ένα ορισμένο ύψος εισοδήματος και πάνω με το πήχη να τοποθετείται στα 30.000 ευρώ και θα κλιμακώνεται μέχρι τη πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ. Με βάση το ισχύον καθεστώς από το φόρο εκπίπτει το 20% των παραπάνω δαπανών και το ποσοστό περιορίζεται στο 10% για το υπερβάλλον τμήμα εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.

Νέου τύπου κριτήρια για τον έμμεσο προσδιορισμό των εισοδημάτων περίπου 1 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Τα εισοδήματα θα προσδιορίζονται με έναν ειδικό αλγόριθμο και μέσω συνδυαστικών κριτηρίων όπως το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, η περιοχή της επαγγελματικής εγκατάστασης και τα τετραγωνικά αυτής, οι αμοιβές του προσωπικού και ο αριθμός τους.

Διορθωτικές κινήσεις στα τέλη κυκλοφορίας και κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ακριβά αυτοκίνητα και στα σκάφη, τα κοσµήµατα κτλ.

Όλες οι συναλλαγές ιδιωτών με επιχειρήσεις εφ' όσον υπερβαίνουν το ποσό των 500 ευρώ θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω τραπεζών (με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες) καθώς το ήδη υπάρχον όριο είναι 1.500ευρώ το οποίο ειδικά για το 2011 αυξήθηκε στα 3.000 ευρώ θεωρείται πολύ μεγάλο.

Όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών εφ' όσον υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών καθώς το ήδη υπάρχον όριο των 3.000 ευρώ επίσης θεωρείται πολύ μεγάλο.

Πηγή: Taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: